APFS maakt van het Lucernacollege eerste plasticvrije school in België

Een mini-onderneming maakt de hele school plasticvrij. Het plastic dat toch op school binnenkomt gaan wij recycleren en vermalen tot granulaat. Hiervan maken we duurzame producten. Wegwerp wordt met andere woorden duurzaam. Wij gaan de studenten op school (400) motiveren om geen plastic naar school mee te brengen.

Beste redactrice,

Beste redacteur,

Wij, De 11 vrouwelijke leerlingen en 1 leerkracht van 6 handel van het Lucernacollege Antwerpen, waren al jaren onthutst door de grote hoeveelheden wegwerpplastic die onze continenten en oceanen bezoedelen. Een overaanbod aan wegwerpplastic komt immers niet op de juiste plek terecht en belandt ergens als zwerfvuil. Wegwerpplastiek zorgt daardoor voor grote sterftecijfers bij vooral vogels en zeeleven. Wij willen handelen in plaats van lijdzaam toe te kijken hoe deze dieren sterven en onze aarde dag na dag meer vervuild wordt. En omdat we nu in het zesde zitten en eindelijk ons eigen bedrijf kunnen en mogen openen, grijpen we onze kans!

Daarom hebben wij binnen het kader van Vlajo de mini-onderneming APFS opgericht. (A Plastic Free School). Wij ontraden de 400 studenten op school om wegwerpplastiek mee te nemen naar school en zo veel mogelijk herbruikbare verpakkingen te gebruiken. Plastic dat toch weggegooid wordt, gaan wij persoonlijk recycleren, en persoonlijk omvormen tot granulaat. Dit gaan we dan zelf smelten om er duurzame gebruiksvoorwerpen van te maken. Wegwerp wordt duurzaam!

Wij hopen op deze manier de studenten aan te tonen dat er overvloedig veel wegwerpplastic is en dat we het gebruik hiervan moeten herbekijken. Dit moet omdat onze wegen, velden en waterstromen kreunen onder het zwerfvuil. We beginnen op onze school en proberen in de loop van het schooljaar een breder publiek aan te spreken.

Omdat wij hopen in onze opzet te slagen om onze school wegwerpplasticvrij te krijgen gaan wij onze grondstoffen bekomen door zwerfvuil in te zamelen. Wij nemen aanstaande zaterdag ook deel aan de World Cleanup Day en zullen het oprapen van zwerfvuil het komende schooljaar als onze hobby beschouwen.

Het maken van onze producten start binnenkort als wij onze eigen installatie vervaardigd hebben. Maar het plasticvrij maken van onze school is deze week begonnen. Daarom zouden we het fijn vinden mocht u over ons uniek nieuws berichten!

U kunt ons altijd contacteren voor meer informatie of een afspraak en/of een bezoek brengen aan onze school. U kunt interviews afnemen en beeldmateriaal schieten!

Hieronder vindt u meer contactinformatie en bijkomende informatie. Alvast hartelijk bedankt voor jullie steun en vriendelijke groeten.

APFS (A Plastic Free School)

Bredabaan 25

2170 Merksem

Begeleidende leerkracht: christof de Vaal (telefoonnummer: 0497/83.32.12)

Links:

https://www.facebook.com/APlasticFreeSchool/

https://www.vlajo.org/

Noot voor de Redactie

Het is een uniek project in België gemaakt door 11 meisjes. Ze hebben een bedrijf opgericht waarmee ze plastic gaan recycleren en verwerken tot iets nieuws. Vandaag is ATV al langs geweest om een reportage te maken maar we hopen op meer zichtbaarheid