Waarom goud kopen ?

Goud is en blijft controversieel op de financiële markten. Voor of tegen goud : ieder heeft zo zijn eigen overtuigingen. Goud kopen … of niet ?

Contra

Tegenstanders van goud beweren dat deze grondstof passé is, iets uit het verleden. Goud genereert geen inkomen aangezien het geen casflow heeft. Goud ligt ergens in een kluis te liggen, het ligt daar te slapen.
De prijzen kunnen heel hard schommelen. In 2013 daalde de goudprijs aanzienlijk.

Pro

Voorstanders argumenteren dat goud een veilige haven is tegen inflatie, een zwakkere munt en crashes op de financiële markten. Goud piekt echter als andere activa klappen krijgen. Toen de Amerikaanse aandelen in 2002 met 22 % daalden, steeg goud met 24 %. In het crisisjaar 2008, hield goud, als een van de weinige, stand. Goud is een goedkope verzekering tegen financiële crashes.

Hoe goud aanschaffen ?

De eerste manier is door gouden baren of munten te kopen. Probleem : je moet het ergens bewaren. Doe je dit bij een derde partij, kost het je geld. Ga je het thuis bewaren, dan loop je extra risico.
Tweede manier : investeren in ETF’s. Dan wordt het voor jou bewaard maar ben je enkel eigenaar op papier. Meerdere investeerders claimen hetzelfde goud als jij. Gaat men het kunnen uitleveren als jij dit verzoekt ??
Beter investeren in numismatische gouden munten. Deze worden voor uw bewaard, notarieel bevestigd en dit tegen een kleine vergoeding. Voordeel hiervan : er wordt vooraf een meerwaarde afgesproken, mits een voorkooprecht. Op de website www.mucrogold.be vind je hierover meer informatie en details.

Noot voor de Redactie