Correctie goudprijs biedt gouden koopkans

De bovenstaande titel kan mogelijk leiden tot enige misinterpretatie, maar nochtans klopt ze als een bus. In de afgelopen weken zagen we een correctie in de goudprijs die de koers van een troy ounce goud weer richting 1200 dollar stuurde. Maar moeten we ons daaromtrent zorgen maken? In het geheel niet, want de goudmarkt ziet er nog altijd even veelbelovend uit als voordien. Het komt er alleen op aan om enig geduld op te brengen en niets te geloven van wat men ons probeert wijs te maken. Want de informatie over de edelmetalen is niet altijd even objectief.

Op de eerste plaats zijn er de banken die een investering in goud kort en goed van de hand blijven wijzen. Okay, een klein percentage van de portefeuille mag in edelmetalen belegd blijven maar als het even kan toch niet te veel. De bankiers moeten hun klanten namelijk er nog steeds van kunnen overtuigen de eigen bankproducten te kopen, want daar verdienen ze nu eenmaal het meest aan. Aan het verkopen van goud, in welke vorm dan ook, valt voor de banken weinig of niets te verdienen. En dus deugt dergelijke belegging niet.

Nochtans zijn er redenen genoeg om goud te kopen. Gouverneur Hazihuko Kuroda van de Bank of Japan heeft al openlijk toegegeven dat de politiek van negatieve rentevoeten in zijn land niet werkt. Hij overweegt nu ‘helikoptergeld’ uit te delen, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ook deze politiek niet de gewenste vruchten zal afleveren. Ook de andere centrale banken zitten met hun monetaire politiek goud fout. Ze zijn met hun ruime monetaire politiek alleen maar bezig om de rode loper uit te leggen voor de komst van inflatie. En die inflatie kan de goudprijs in een wip en een zucht naar fors hogere regionen stuwen.

Dat is dan de visie op langere termijn. Frank Holmes, CEO U.S. Global Investors bij Kitco, is van mening dat de goudprijs op kortere termijn vooral zal luisteren naar de Amerikaanse centrale bank. Het Open Market Committee van de FED vergadert in juni en daar zal een beslissing getroffen worden over het al dan niet verhogen van de basisrente. Een verhoging van die basisrente kan de goudprijs tijdelijk lager duwen, maar daarna ligt volgens Holmes de weg richting een ontploffing van de goudmarkt wijd open.

Belangrijk is wel dat u fysiek goud en fysiek zilver koopt. Want ook de papieren goudmarkt geeft een risico op instorting wanneer het wereldwijd financieel en economisch systeem crasht.
U kan voor fysiek goud en fysiek zilver terecht in Europa bij Europese GoudStandaard. Eén van de grootste edelmetaalbedrijven in Europa. Zij hebben het grootste aanbod in fysiek goud en zilver, zowel in baarvorm als muntvorm.

Noot voor de Redactie